Khir

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Khir

    Dodane przez: iwona

    stu spivack (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 l mleka 2%
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 łyżka rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania

Ryż przesypać do rondla, po czym zalać go wodą i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić. Następnie zalać go mlekiem, zasypać cukrem, dodać rodzynki, kardamon i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać chochelką na talerz. Następnie płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, lekko je zrumienić na małym ogniu i posypać nimi potrawę.

0 komentarzy