Tumbet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2619
Tumbet
fot. Xufanc / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Bakłażany pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków w naczyniu. Następnie paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Potem dodać do tego pokrojone na małe kawałki pomidory oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Oliwę wymieszać z suszonym oregano, szczyptą soli, pieprzu i polać tym po całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do chwili, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, posypać je pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.

Komentarze (0)