Aguachile

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g świeżych przegrzebek
  • 200 g świeżych krewetek
  • 200 ml soku z limonki
  • 50 ml tequili
  • 30 g truskawek ananasowych
  • 4 czarne oliwki w zalewie
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 tortille
  • 2 gałązki świeżej trybuli
  • 2 gałązki natki zielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 dojrzale awokado
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony

Opis przygotowania

Tortille przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić tylko z jednej strony. Zrumienione ściągnąć z patelni i przełożyć do miski. Krewetki oraz przegrzebki umyć, osączyć z wody, dokładnie oczyścić z części niejadalnych (przegrzebki odciąć od muszli), pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski z tortillą. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli. Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki ananasowe pozbawić szypułek i pokroić je w ćwiartki. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Pokrojone owoce dodać do składników w misce. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do miksera. Ogórka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki w mikserze. Do składników w mikserze wlać sok z limonki, sos sojowy oraz tequilę, wsypać do tego cukier trzcinowy i całość razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami zalać całość w misce. Następnie oliwki czarne osączyć z zalewy, pokroić na na kawałki i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem, udekorować natką zielonej kolendry, trybulą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i spożywać na zimno.

0 komentarzy