Huevos rancheros

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1590
Huevos rancheros
fot. USDAgov / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 6 jaj
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 tortille
  • 2 zielone papryki konserwowe chili
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki grubo tartego parmezanu
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Tortille połamać na male kawałeczki. Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Fasolę czerwoną odcedzić z zalewy, po czym razem z połamaną wcześniej tortillą lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionych składników dodać pokrojoną cebulę, pomidory i awokado. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu kolorowego, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do kubka, zalać mlekiem i roztrzepać je widelce. Roztrzepanymi składnikami zalać całość na patelni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy składniki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, udekorować pokrojoną papryką chili i posypać natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów