Buraczki z kapustą i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 552
Buraczki z kapustą i parmezanem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g parmezanu z plastrach
  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 2 białe buraczki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki soku z granatów czerwonych
  • gałązki portulaki pospolitej
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie buraczki białe przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Na buraczki wyłożyć plastry parmezanu. Liście kapusty czerwonej sparzyć wrzącą wodą i pokroić je drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Wlać do tego sok z czerwonych granatów, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżej portulaki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy