Brzoskwinie zapiekane z kruszonką i cynamonem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Następnie posypać je cukrem brązowym. Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozkruszyć ręcznie na małe kawałeczki i posypać nimi składniki w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy