Szynka w galarecie z sałatka wenecką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1524
Szynka w galarecie z sałatka wenecką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g szynki konserwowej
  • 5 g sałatki weneckiej
  • Na galaretę:
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Sałatkę wenecką umyć i osączyć z wody. Szynkę konserwowa przełożyć do plastikowych kubeczków. Przygotować galaretę: żelatynę spożywczą rozpuścić w zimnej wodzie. Następnie bulion warzywny zagotować z sosem sojowym na dużym ogniu, po czym składniki ściągnąć z ognia, dodać do nich namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i zalać tym szynkę w kubkach. Całość przestudzić, po czym wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć z lodówki, usunąć kubki plastikowe i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z sałatka wenecką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów