Jajecznica ze szpinakiem, plackami tortilli i kiełbasą chorizo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1138
Jajecznica ze szpinakiem, plackami tortilli i kiełbasą chorizo
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g kiełbasy chorizo
  • 6 jaj
  • 4 placki tortilli
  • 4 liście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić również w cienkie plastry. Placki tortilli skropić niewielką ilością wody, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i włożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojoną wcześniej cebulę, szpinak oraz paprykę. Składniki smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wbić do tego jajka i dobrze rozmieszać. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż jaka się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tortilli na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować plastrami pomarańczy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy