Sev Puri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1679
Sev Puri
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki nasion granatu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżka soku z granatu
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pieprz mielony kolorowy do smaku

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić je i przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę garam masala, mielone nasiona kolendry oraz kolorowego pieprzu, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone drobno suszone pomidory. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je z ziemniakami w misce.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwa równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Następnie na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz i nakryć to drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Kubkiem wyciąć krążki, zlepić ręcznie, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz., polewając jogurtem naturalnym zmieszanym z sokiem z granatu.

Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego nasiona granatu oraz makaron ryżowy. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na potrawę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów