Pietruszka smażona z morelami i roszponką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1494
Pietruszka smażona z morelami i roszponką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g pietruszki (korzeń)
  • 30 g suszonych moreli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek roszponki
  • sol

Opis przygotowania:

Korzeń pietruszki oraz roszponkę umyć i osączyć z wody. Morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Rozgrzać mocno olej w rondlu i włożyć do niego cały korzeń pietruszki. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie wszystko posypać sparzonymi morelami, oprószyć szczyptą soli i udekorować roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów