Barfi

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 240 g mąki z ciecierzycy
  • 240 g masła klarowanego
  • 120 ml mleka skondensowanego słodkiego
  • 2 łyżki mielonych drobno orzechów nerkowca
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Opis przygotowania

Masło klarowane przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, mąkę z ciecierzycy, mielony kardamon, mielone orzechy nerkowca i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i łopatką przełożyć na wysmarowaną oliwą tackę. Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym wyciągnąć i pokroić nożem na porcje.

0 komentarzy