Bredele

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1349
Bredele
fot. Pethrus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 70 g mielonych orzechów
  • 70 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka drobno tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 białka jaj

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, po czym wymieszać ją ze szczyptą soli, cukrem, mielonym cynamonem, anyżem migdałami i orzechami. Do wymieszanych składników wsypać tartą skórkę cytrynową, dodać masło i wbić do tego jajka. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Wycięte fragmenty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu całość wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok cytrynowy i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepanymi składniki wysmarować jeszcze ciepłe ciasto i wszystko pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)