Tofu w galaretce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1094
Tofu w galaretce
fot. Fumiaki Yoshimatsu (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 4 suszone morele
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki agaru spożywczego lub żelatyny spożywczej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć wrząca woda i osączyć z jej nadmiaru. Następnie tofu pokroić na porcje i przełożyć do miski. W jednej szklance wody rozmieszać agar lub żelatynę spożywczą. Natomiast mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier, wlać ekstrakt migdałowy i doprowadzić do wrzenia. Do wrzących składników wlać rozmieszany wcześniej agar, całość dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i zalać tym tofu w misce. Wszystko przestudzić i wstawić do lodówki, aby zalane składniki zakrzepły. Wtedy wyciągnąć z lodówki i udekorować sparzonymi morelami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów