Jamajskie paszteciki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1158
Jamajskie paszteciki
fot. ritcharnd moskow (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml białego piwa
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mineralnej wody niegazowanej
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 200 g łopatki wołowej bez kości
  • 200 g soi
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól

Opis przygotowania:

Imbir umyć, osączyć z wody, pokroić go w cienka słomkę, przełożyć do szklanek, zasypać cukrem, zalać jasnym piwem, wstawić do lodówki i trzymać do chwili przygotowania pasztecików.

Przygotować farsz: soję opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 500 ml bulionu warzywnego, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Wołowinę oraz piersi z kurczaka przełożyć razem do jednego rondla, dodać do nich świeży tymianek, obraną ze skóry cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i całość zalać pozostałym bulionem warzywnym. Zalane składniki gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu odcedzić wołowinę. Piersi z kurczaka oraz cebulę z czosnkiem pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do składników w mikserze dodać ugotowaną wcześniej soję, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną, ostrą papryka chili, kminkiem i kolendrą, wlać do tego sos Worcestershire i oliwę z oliwek. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z curry, kurkumą i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć na nie zmiksowane składniki farszu. Wszystko złożyć na pół, dobrze zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać razem z piwem z lodówki.

1 komentarz

Świetny przepis zwłaszcza ta kurkuma i.curry do ciasta zaczerpnė.pomysł dziėkujė

Podobne przepisy