Pasulj

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2374
Pasulj
fot. erecepti.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g białej fasoli Jaś
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 żółte papryczki chili do dekoracji
  • 2 peta kiełbasy toruńskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w drobną kostkę. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1l bulionu i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu zagotować na średnim ogniu. Następnie pokrojony boczek oraz kiełbasę lekko przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionych składników wlać olej, po czym i dodać do tego pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażone składniki posypać suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do gotowanej fasoli w bulionie. Dodać do tego dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wlać do tego śmietanę, ponownie doprawić przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować papryczką chili.

Komentarze (0)