Sel Roti

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki letniego mleka 2%
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Mąkę ryżową oraz pszenną przesypać do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wiórki kokosowe, mielony kardamon, sól oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodać masło klarowane, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników wsypać tłuczone orzechy nerkowca i dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać na niego wymieszane składniki, ale w taki sposób, aby powstały pierścienie. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy