Brokuły z szynką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 60 dkg brokułów
  • 20 dkg szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Brokuły umyć, podzielić na cząstki. Łodygi brokuł odciąć i podzielić na plastry. Brokuły i łodygi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać je zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Kiedy szynka lekko się przypiecze dodać do tego brokuły z łodygami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut. Gotowe podajemy np. z plackami ziemniaczanymi lub grzankami.

0 komentarzy

Podobne przepisy