Wiejskie gazpacho

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2127
Wiejskie gazpacho
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 65 dkg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Opis przygotowania:

Posiekać czosnek i jedną cebulę. Warzywa umyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na drobne paski. Pozostawić też dwa pomidory i dwie ćwiartki papryki, a resztę skroić w kostkę i podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Do podsmażonej papryki i pomidorów wlać bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować do 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oraz zielonego ogórka, doprawić do smaku i lekko schłodzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów