Sandacz w sosie orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2384
Sandacz w sosie orzechowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg filetów z sandacza
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag masła
  • 10 dag miodu
  • 1 duża śmietana
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Opis przygotowania:

Orzechy rozgnieść i przysmażyć na wcześniej rozgrzanym maśle, dodać do tego śmietanę, miód, doprawić solą. Z mąki i oleju sporządzić zasmażkę i wlać do orzechów z innymi składnikami. Wszystko dobrze wymieszać, aby powstał sos. Filety sandacza natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażona rybę ułożyć na talerzu, zalać ją przyrządzonym wcześniej sosem orzechowym. Rybę podawać na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy