Lasagne z jabłkiem, boczkiem i śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Lasagne z jabłkiem, boczkiem i śmietaną

    Dodane przez: wd2005

    opacity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 100 ml śmietany 18%
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 3 jabłka Renety
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Jabłka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Makaron lasagne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozłożyć go płatami na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i zasypać go brązowym cukrem. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać starte jabłka z cukrem i natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć na ugotowany wcześniej makaron. Wszystko polać śmietaną.

0 komentarzy

Podobne przepisy