Chilli mac

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1462
Chilli mac
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 250 g makaronu penne
  • 200 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 100 śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Fasolę osączyć z zalewy. Wołowinę pokroić na małe kawałeczki. Następnie makaron penne przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym póki jest gorący - zalać śmietaną, wymieszać i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego osączona z zalewy fasolę, dodać pokrojoną paprykę i wlać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu cayenne, mielonym kminkiem, mielona papryka chili i sosem sojowym. Składniki wymieszać i zagotować. Następnie wlać do tego ciemne piwo, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec duszenia całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany makaron ze śmietaną. Wszystko oprószyć mielona papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów