Racuchy z jabłkami, miodem i syropem klonowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Racuchy z jabłkami, miodem i syropem klonowym

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml miodu lipowego
  • 4 jabłka (Antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone jabłka. Wlać do tego syrop klonowy, miód i wsypać cynamon. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko i olej, wbić do tego jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabierać chochelką i przelać je na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.

Usmażone racuchy ściągnąć ognia, przełożyć je na talerz i nałożyć na nie smażone wcześniej składniki z drugiej patelni.

0 komentarzy

Podobne przepisy