Smardze z jajecznicą i szpinakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Smardze z jajecznicą i szpinakiem

    Dodane przez: arek

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 250 g świeżych smardzy
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania

Szpinak umyć i osączyć z wody. Smardze oczyścić z piasku, umyć pod bieżąca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i naciąć lekko nożem na całej długości z jednej strony. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane smardze, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez około 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie dodać do tego szpinak i smażyć razem jeszcze przez minutę.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać składniki na patelni Wszystko posypać tartym parmezanem. Składniki smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy