Jabłka nadziewane ryżem, orzechami i migdałami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 6 jabłek Antonówek
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 szklanka orzeszków pinii
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osaczyć z wody przekroić w górnej ich części i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ryż brązowy opłukać pod bieżąca woda, przesypać do go rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać roztopione masło, wsypać cukier, kardamon, orzeszki pinii oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ryż ze składnikami wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej jabłka. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 25 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy