Ciasto bananowe z syropem klonowym i lodami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 350 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
  • 4 banany
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć końcówki. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie obrane wcześniej banany pokroić w cienkie, podłużne plastry i położyć je na cieście. Masło wraz z syropem klonowym i mielonym cynamonem przełożyć do rondla, postawić na średnim ogniu i mieszać drewniana łyżką do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto z bananami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy