Ciasto bananowe z syropem klonowym i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1731
Ciasto bananowe z syropem klonowym i lodami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
  • 4 banany
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć końcówki. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie obrane wcześniej banany pokroić w cienkie, podłużne plastry i położyć je na cieście. Masło wraz z syropem klonowym i mielonym cynamonem przełożyć do rondla, postawić na średnim ogniu i mieszać drewniana łyżką do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto z bananami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów