Karczochy z porem i bobem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1323
Karczochy z porem i bobem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g bobu
  • 2 pory
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i podzielić na liście. Następnie bób oraz pokrojony na duże kawałki por przełożyć do osobnych rondli, oba składniki osobno zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu składniki odcedzić, por przełożyć na talerz, a bób obrać ze skóry i wraz z ugotowanymi wcześniej karczochami dodać do gotowanego pora. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i razem smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów