Kalafior panna cotta z wędzonym pstrągiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kalafior
  • 1 zielona cykoria
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Panna cotta:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zmiksować mikserem na jednolita masę. Przygotować panna cottę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie mleko ze śmietaną przelać do rondla, postawić na średnim ogniu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Potem dodać do tego zmiksowanego wcześniej kalafiora i namoczoną żelatynę spożywczą. Całość ściągnąć z ognia, wymieszać i przełożyć do odpowiednich foremek plastikowych. Składniki pozostawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż dobrze zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki, foremek i przełożyć na talerz. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cykorię podzielić na liście. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego liście cykorii i pokrojoną cebulę. Składniki oprószyć szczyptą soli i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonych składników wlać ocet balsamiczny oraz ocet winny, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Pstrąga wędzonego pozbawić skóry, ości i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy