Kawa po irlandzku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 784
Kawa po irlandzku
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml wrzącej wody
  • 100 ml wody
  • 30 ml whiskey szkockiej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki kawy espresso
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Opis przygotowania:

Kieliszek od wina sparzyć 100 ml wrzącej wody, po czym wodę wylać. Następnie do kieliszka wlać whiskey, wsypać do tego cukier trzcinowy i rozmieszać mieszadełkiem. Kawę espresso przesypać do kubka, zagotować 100 ml wody i zalać nią kawę w kubku, po czym również wymieszać mieszadełkiem, po czym zaparzoną kawę przelać do składników w kieliszku i wszystko ponownie wymieszać mieszadełkiem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem w kolejnym kubku na puszystą pianę i łyżeczką dodać ją do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy