Paszteciki z bakłażana, pomidorów ze szpinakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skórek)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić je w równe kwadraty. Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do miski. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone bakłażany, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, kminkiem i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć je na pokrojone wcześniej ciasto. Wszystko zawinąć w koperty, dobrze skleić ciasto i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wysmarować rozmieszanym widelcem jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać ze świeżym szpinakiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy