Parówki w cieście z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 983
Parówki w cieście z serem
fot. http://smacznepotrawy.com/2014/08/parowki-w-ciescie-z-serem/

Składniki:

  • 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag. drożdży
  • 10 dag. masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier, mieszamy i stawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty, żeby wyrosło.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.
Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia.
Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut.
Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki.

Autor: ewelka13

0 komenatrzy

Podobne przepisy