Tuńczyk z fasolą i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 760
Tuńczyk z fasolą i kapustą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś
  • 300 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kapustę pekińską umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry do miski i oprószyć je szczyptą soli. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z pokrojoną wcześniej kapustą. Dodać do tego ugotowaną fasolę oraz odcedzonego z zalewy tuńczyka. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy