Fasolka z jajkami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1686
Fasolka z jajkami i szpinakiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę, wymieszać i smażyć razem przez 40 sekund. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć tartą gałką muszkatołową i szczyptą soli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów