Tarta jabłkowo-cebulowa z boczkiem i makiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1115
Tarta jabłkowo-cebulowa z boczkiem i makiem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • Wypełnienie:
  • 150 g kwaśnej śmietany kremówki
  • 30 g wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sparzonego wrzątkiem maku
  • 2 łyżki tartego sera Emmentaler
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wlać mleko, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kwaśna przelać do miski, wsypać do niej mąkę i sparzony mak, wbić do tego jajka i wsypać suszony tymianek. Składniki w misce razem ubić trzepaczką na jednolitą masę i przełożyć do ciasta w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony wcześniej boczek, jabłka oraz cebulę. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem Emmentaler i skropić sokiem cytrynowym.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komenatrzy

Podobne przepisy