Tofu panierowane z ziemniakami, surówką i trzema sosami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1178
Tofu panierowane z ziemniakami, surówką i trzema sosami
fot. Carl Black / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 50 ml sosu chili z ananasem
  • 4 łyżki oleju
  • 05 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • pieprz
  • sól
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych wodorostów arame
  • Surówka:
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • Sos majonezowy:
  • 2 łyżki majonezy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Sos pistacjowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki mielonych pistacji
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wsypać do nich przyprawę do ziemniaków, po czym dokładnie ubić tłuczkiem i wyłożyć na talerz.

Przygotować surówkę: marchewkę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę czerwoną zetrzeć na tej samej tarce co marchew, sparzyć ja wrząca wodą, osączyć na sicie i dodać do startej marchwi. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wlać do tego oliwę z oliwek i sok cytrynowy, wymieszać i dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować panierkę: wodorosty arame sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i wyłożyć na talerz. Do wodorostów wsypać bułkę tartą i razem wymieszać na talerzu. Jajka wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Tofu pokroić w dużą kostkę i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z wodorostami i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do kubka, dodać do niego musztardę Dijon, doprawić do smaku przyprawami, rozmieszać dokładnie widelcem i wysmarować tym ziemniaki.
Przygotować sos pistacjowy: jogurt przełożyć do miski i wsypać do niego mielone pistacje. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wysmarować tym usmażone wcześniej tofu.

Wszystko polać sosem chili z ananasem

1 komentarz

Aż mi ślinka cieknie - biegnę do garów. Arame do panierki są świetnym pomysłem - trochę zmodyfikuję przepis i użyję marynowanego tofu polsojowego, bo takim akurat dysponuję.

Podobne przepisy