Tosty z polędwicą i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2005
Tosty z polędwicą i serem
fot. waferboard / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 150 g parmezanu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Parmezan pokroić w cienką słomkę. Polędwicą wołową przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, podzielić na porcje i oprószyć szczyptą mielonego pieprzu oraz czerwonej papryki. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć ugotowaną wcześniej polędwicę wołową, posypać pokrojonym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas smażone ściągnąć z ognia i dodać do tostów na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów