Paszteciki w naleśnikach z kaszą gryczaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2133

Składniki:

  • 12 naleśników
  • Na farsz:
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 5 dag tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 jajko do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby umyć i namoczyć. Zostawić je na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić i posiekać na drobno. Połowę z odcedzonego wywaru z grzybów dopełnić szklanką wody, dodać soli i trochę tłuszczu, a następnie ugotować w nim kaszę na sypko. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na tłuszczu. 2 jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę, razem z cebulą i grzybami dodać do kaszy. Całość doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Przygotować naleśniki i ułożyć na nich farsz. Naleśniki pozawijać (tak jak gołąbki z kapusty), obtoczyć je w roztrzepanym na talerzu jajku, potem w bułce tartej, zrumienić na patelni z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe paszteciki podawać z surówkami lub czystymi barszczami białym lub czerwonym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy