Pizza

Maytek

Autor:

Przepisów: 2

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka (jedno całe, drugie tylko żółtko)
  • Drożdże (20 dag)
  • Szklanka mleka ciepłego (150 ml)
  • Olej (łyżka stołowa)
  • Mąka (2 szklanki)
  • Farsz:
  • Polecam pastę pomidorową,włoską "Pasta di pomidori" albo inny ekstrakt pomidorowy.
  • Przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól, zioła prowansalskie)
  • Mięso (Udko z kurczaka lub chudy boczek)
  • Ser (ok. 40 dag utartego sera żółtego)
  • Dodatki (w zależności od gustu: oliwki, papryka czerwona, cebula, czosnek, pietruszka, ananas.

Opis przygotowania

- Do średniej wielkości naczynia(miski) wlać ciepłe mleko
- Rozkruszyć drożdże i wrzucić do mleka
- Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia.
- Wlać olej (łyżka stolowa)
- Wrzucić jedno całe jajko a następnie żółtko(tylko) z drugiego jajka
- Wsypywać powoli mąkę, upewniając się, że wszystkie wcześniejsze składniki są wymieszane.
- Obserwować, ile mąki będzie potrzebne do wyrobienia ciasta(tak naprawde 2 szklanki to za mało na pizzę) ''NA OKO"
- Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować wszystko(można wcześniej podzielić ciasto na pół, bo może być za dużo na jedną blachę.
- Posmarować blachę margaryną lub olejem roślinnym
- Ułożyć ciasto na blasze
- Zawinąć rogi na wszystkich bokach, żeby sos się nie wylewał
- Dodać sos
- Dodać mięso i inne dodatki
- Na koniec posypać wszystko serem
- Piekarnik przygotowany na 150 stopni
- Lepiej nie nastawiać zegarka na konkretny czas, proponuje obserwować pizzę na bieżąco.
SMACZNEGO!!!

0 komentarzy

Podobne przepisy