Naleśniki z szynką i sosem śliwkowo-paprykowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2002
Naleśniki z szynką i sosem śliwkowo-paprykowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Sos:
  • 500 g ciemnych śliwek
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Papryczki chili, śliwki oraz imbir umyć i osączyć z wody.

Przygotować sos: śliwki wypestkować i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do śliwek w mikserze. Następnie czosnek z imbirem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości, po czym wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do rondla, wlać do tego ocet balsamiczny, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podczas smażenia wszystko mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miseczki i przestudzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dymkę obrać ze skóry i wspólnie ze szczypiorkiem pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do tego plastry szynki parmeńskiej i pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem. Kiedy szynka zacznie się rumienić, nabrać chochelką wyrobione wcześniej ciasto i przelać je na smażone składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem śliwkowo-paprykowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów