Besan Laddoo

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 mielone ziarna kardamonu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę pszenną oraz z mąkę z ciecierzycy przesypać do miski, dodać mielony kardamon, cukier puder, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki, tłuczone migdały i mielone orzechy laskowe. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z każdej strony do chwili, aż lekko się przyrumienia (nie smażyć ich za długo, aby się nie spaliły).

0 komentarzy