Oliebollen

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1446
Oliebollen
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 ml letniego mleka 3%
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 50 g rodzynek
  • 2 jabłka Gloster
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić do miski w drobną kostkę. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych jabłek.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do kolejnej miski, wymieszać ze szczyptą soli, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko, wsypać tartą skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i sparzone rodzynki. Całość ponownie wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki.

Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć do miski i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)