Przegrzebki z truskawkami i grzybami shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1916
Przegrzebki z truskawkami i grzybami shitake
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g grzybów shitake
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 4 truskawki z kompotu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Grzyby shitake pozbawić trzonków, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i razem z pokrojoną cebulą smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu do chwili, aż się oba składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie przełożyć na rozgrzany, pozostały olej na patelni, również je zrumienić i dodać do składników na talerzu. Truskawki osączyć z kompotu i dodać je do całości. Gotową potrawę skropić sosem sojowym i udekorować świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów