Przegrzebki z truskawkami i grzybami shitake

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Przegrzebki z truskawkami i grzybami shitake

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 20 g grzybów shitake
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 4 truskawki z kompotu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szpinak oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Grzyby shitake pozbawić trzonków, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i razem z pokrojoną cebulą smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu do chwili, aż się oba składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie przełożyć na rozgrzany, pozostały olej na patelni, również je zrumienić i dodać do składników na talerzu. Truskawki osączyć z kompotu i dodać je do całości. Gotową potrawę skropić sosem sojowym i udekorować świeżym szpinakiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy