Deser bananowy z lodami i solonym karmelem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Deser bananowy z lodami i solonym karmelem

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 banany
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Opis przygotowania

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Śmietanę ubić mikserem na sztywna pianę, przełożyć do miseczki i nałożyć na nią pokrojone wcześniej banany. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych. Następnie czekoladę gorzka połamać na drobne kawałeczki i wsypać do kubka wraz z tłuczonymi orzechami laskowymi oraz tartą skórkę z pomarańczy. Składniki w kubku wymieszać, po czym dodać do całości Cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać bez mieszania do czasu, aż się rozpuści, tworząc karmel. Ściągnąć z ognia, polać nim całość i posypać solą morską.

0 komentarzy

Podobne przepisy