Sezamowe "jabłka"

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1207
Sezamowe "jabłka"
fot. Binder Of Daemons / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g groszku ptysiowego
  • 8 listków z jabłoni
  • 6 wisienek koktajlowych z ogonkami
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • letnia woda

Opis przygotowania:

Groszek ptysiowy pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Wsypać do niego mąkę ryżową, wlać niewielką ilość letniej wody i wyrobić ręcznie, aby powstało gładkie ciasto. Wyrobionym ciastem oblepić wisienki koktajlowe w taki sposób, aby ogonki wystawały na zewnątrz i całość oblepić sezamem. Wszystko włożyć do kubka z gotującą się wodą i gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki dobrze odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować listkami z jabłoni, skropić mlekiem kokosowym i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów