Krem marchewkowy z shitake

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g grzybów shitake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania

Marchew oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone grzyby, oprószyć je szczyptą soli, białym pieprzem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanej wcześniej marchewki.

0 komentarzy

Podobne przepisy