Słodycz japoński

(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 763
Słodycz japoński
akira yamada / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki z kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka galaretki malinowej w proszku
  • Wypełnienie:
  • 300 g fasoli adzuki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, ugotować na sypko i odparować.

Przygotować wypełnienie: fasolę adzuki zalać 1 l wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po tym czasie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do odcedzonej fasoli wlać ekstrakt waniliowy, wsypać brązowy cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową wymieszać z galaretka malinową. Następnie zagotować 1,5 szklanki wody i na wrzątek wsypać stopniowo wymieszane składniki. Całość mieszać drewnianą łyżka i gotować do chwili, aż składniki składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe, okrągłe placki i dodać do nich uformowane wcześniej kulki ze składników z fasolą.
Wszystko zlepić ręcznie w taki sposób, aby powstały płatki kwiatu. Na wierzch nałożyć odparowany ryż z kurkumą.

0 komenatrzy