Jajecznica z kurczakiem, salami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1620
Jajecznica z kurczakiem, salami i warzywami
fot. MSVG / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g kiełbasy salami w plastrach
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwek w zalewie
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Sałatę pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w talarki i połączyć ze składnikami w misce. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do całości. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone na drobne kawałki salami. Kiełbasę smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym wlać do niej roztrzepane składniki. Posypać je czarnym sezamem, wymieszać i smażyć do ścięcia jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami z miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów