Paszteciki warzywne ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1431
Paszteciki warzywne ze śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Wypełnienie:
  • 250 ml śmietany 32 %
  • 200 g świeżego zielonego groszku
  • 6 rzodkiewek
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciast. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: groszek obrać z łupin i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do groszku wraz z rzodkiewką pokrojoną w cienkie plastry i podzieloną na liście sałatą rzymską. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić upieczone wcześniej ciasto. Gotowe przełożyć na talerze wysmarowane keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów