Krewetki zawijane szynką w pomidorach i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1147
Krewetki zawijane szynką w pomidorach i pomarańczą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 200 g szynki serrano w plastrach
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml słodkiego sosu chili
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do czosnku w misce. Pomarańcze obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Następnie wlać do tego sok pomarańczowy, sos chili, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć do drugiej miski. Skropić je 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem, solą, mieloną, słodką papryką, tartą skórka pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie krewetki zawinąć plastrami szynki, nabić na małe wykałaczki, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wyłożyć je na talerz. Wszystko przełożyć wymieszanymi wcześniej składnikami z lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów