Puto Bumbong

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1061
Puto Bumbong
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • Na posypkę:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na puto:
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1 szklanka kleistego białego ryżu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować puto: biały oraz czarny raz przesypać razem na sito, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do jednego rondla, zalać 4 szklankami wody, wsypać cukier brązowy, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczyptę soli i wlać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać łyżką, nakryć pokrywką i moczyć przez 10 godzin w temperaturze pokojowej. Po namoczeniu składniki odcedzić na sicie, ale wody z moczenia nie wylewać, tylko przelać ją do odpowiedniego naczynia do gotowania na parze z sitem. Natomiast odcedzone wcześniej składniki przełożyć do miksera i wszystkie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do wysmarowanych roztopionym masłem małych rurek z bambusa lub odpowiednich foremek i napełnić je szczelnie ugniatając palcami. Napełnione rurki przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, do którego wlana została woda z moczonych wcześniej składników (jeśli wody w naczyniu będzie za mało należy dolać do tego 1 szklankę zimnej wody). Naczynie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia wody, a potem gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i delikatnie wypchnąć kołeczkiem na talerz. Do składników na talerzu dodać masło i przygotować posypkę: wiórki kokosowe wymieszać w misce z cukrem pudrem i posypać tym gotowy deser.

0 komenatrzy

Podobne przepisy