Chłodnik z koperm włoskim i winem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1924
Chłodnik z koperm włoskim i winem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml białego wina wytrawnego Castillo de Manza
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 koper naciowy
  • natka zielonego koperku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony pokroić drobno. Koper naciowy pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Wlać do niego wino wytrawne, jogurt grecki, wsypać szczyptę soli, dodać obrany ze skóry czosnek, po czym zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do składników. Dymkę obrać ze skóry, razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym zielonym koperkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów